Чому Ісус здійснював чудеса, якщо спокуса гординею в пустелі тлумачиться богословами в дусі «не демонструвати чудес, щоб віра людей залишалася більш' моральної '»?

При спробі в пустелі Ісус відмовляється від чудотворення, принципово відрізняючись цим від старозавітних пророків, для яких чудо було вірчих грамотою їх пророчого статусу. У Новому Завіті закладається нова парадигма ставлення до Бога - логосним, від глибокого розуміння (звідси - “пізнайте істину і вона зробить вас вільними”, звідси і припливна форма проповіді). Те, що оточуючі Ісуса люди перебували в полоні старої парадигми, і стало причиною їхнього бачення служіння Христа. Ми ж цілком можемо пояснити його діяння в одних випадках майстерністю лікаря, а в інших глибокими смислами відбувається, прихованих від оточуючих їх незрілістю. Це стосується, наприклад, повчання Христа на весіллі в Кані Галілейській, де обігрується давня формула (перетворення води на вино) ініціації, що геть-чисто вислизнуло від оточуючих. До речі, і формула “смерть івоскресіння “є формула вищого посвячення (див.” Енциклопедію … “Холла), яка була зрозуміла буквально. І т.д. Проблеми виникають від нашого духовного незрілості, а вона долається вченням і духовним ростом, а не стоянням на голові або биттям церковного кахлю чолом.




ЩЕ ПОЧИТАТИ